Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Οι V.I.C στα Ιωάννινα..

Οι Villagers of Ioannina City επιστρέφουν στα Ιωάννινα, για ένα μεγάλο live, την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στο Factory of Sound Ioannina.

Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00.
Η προπώληση ξεκινάει στα 8 ευρώ.
Οι Villagers of Ioannina City είναι ένα πειραματικό ροκ συγκρότημα από τα Ιωάννινα. Η μουσική τους τους είναι μια μίξη ψυχεδελικού post rock με τον παραδοσιακό ήχο της Ηπείρου, που χτίζεται με ηλεκτρικές κιθάρες, μπάσο, τύμπανα, πολυφωνικά και ηπειρώτικο κλαρίνο.
Δημιουργήθηκαν το 2007 και έκτοτε έχουν παίξει σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχουν κυκλοφορήσει ένα promo cd το 2010, ενώ το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο "Riza" που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2014 προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως δίσκος της χρονιάς. Λίγους μήνες μετά κυκλοφόρησαν το ep "Zvara/Karakolia".
Οι V.I.C είναι:
Αλέξης Καραμέτης / κιθάρα, φωνή
Άκης Ζώης / μπάσο
Αρης Γιαννόπουλος / τύμπανα
Νίκος Αγγούσης / κλαρίνο, πνευστά
Κωνσταντίνος Λάζος / γκάιντα
Αχιλλέας Ράδης / πλήκτρα

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Εικονική περιήγηση στα άδυτα… του CERN και της Επιστήμης!




 
Οι μαθητές του σχολείου μας, στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης αλλά και της δημιουργίας ευκαιριών εμπλουτισμού των γνώσεων και των εμπειριών τους, είχαν την ευκαιρία στις 11/12/2015 να ζήσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, καθώς – μαζί με άλλα πέντε Λύκεια της Ηπείρου – συμμετείχαν σε εικονική περιήγηση στις εγκαταστάσεις του πειράματος CMS του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και συνομίλησαν με επιστήμονες που εργάζονται εκεί !

          Από το Κέντρο Ελέγχου του πειράματος CMS μας μίλησαν ο κ. Άγγελος Αλεξόπουλος (τμήμα εκπαίδευσης και διασυνδέσεων του CERN) ), ο επίσης ερευνητής     κ. Χρήστος Λαζαρίδης, ενώ την τεχνική υποστήριξη είχε ο κ. Zoltan Zsillasi. Από τη μεριά του 1ου ΓΕΛ Φιλιππιάδας οι συνάδελφοι των θετικών επιστημών, η κ. Αθανασίου Αικ. (Χημικός), οι κ. Αναγνωστόπουλος Αν. και Σταύρος Χρ. (Φυσικοί) και ο κ. Ρεμπής Παν. (Βιολόγος) είχαν το ρόλο του συντονιστή και την τεχνική υποστήριξη, ενώ ένθερμη ήταν και η παρουσία συναδέλφων των ανθρωπιστικών επιστημών, των φιλολόγων    κ. Παλιάτσου Αν., Μάστορα Ευγ., και Φασιά Π. Ευχαριστίες ανήκουν στον διευθυντή του σχολείου κ. Καμπουράκη Κων/νο που από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια και ηγήθηκε της παρουσίασης, καθώς και στον σύλλογο των καθηγητών που τη διευκόλυνε.        
          Όλα πήγαν πολύ καλά και όσοι παρευρεθήκαμε απολαύσαμε μια επικοινωνία με άριστης ποιότητας εικόνα, ενώ και ο ήχος ήταν πολύ καλός. Κατά τη διάρκεια της σύνδεσης πληροφορηθήκαμε για τη μοναδική κορυφαία τεχνολογία που εφαρμόζεται στο CERN και τις κατασκευές που υπάρχουν εκεί, τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας, την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs, την υπερσυμμετρία, τις απόπειρες ερμηνείας της σκοτεινής ύλης και τη Μεγάλη Έκρηξη. Ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν μεγάλος, τα ερωτήματα πολλά και οι επιστήμονες πρόθυμοι να απαντήσουν σε όλα με κάθε λεπτομέρεια. Οι μαθητές διατύπωσαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και οι αντιδράσεις των συνομιλητών τους ήταν πολύ θετικές.
          Πραγματικά, πρόκειται για ένα πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να έρθουν σε επαφή με έννοιες της πυρηνικής φυσικής και να μάθουν βασικές αρχές της θεωρίας του σύμπαντος. Πρόκειται για ένα πείραμα που καθορίζει τον αιώνα μας και όχι μόνο και αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για την επανεκτίμηση της κατανόησης του φυσικού κόσμου και της θέσης μας σε αυτόν, προσπαθώντας μέσα από τον θαυμαστό κόσμο της σωματιδιακής φυσικής να δώσει απαντήσεις σε τρία βασικά, «μυστηριώδη» ερωτήματα που βασανίζουν τη σύγχρονη φυσική επί δεκαετίες, αλλά και τη φιλοσοφία: Από πού προερχόμαστε; Ποιοι είμαστε; Πού πάμε;
          Άλλωστε, εδώ έγκειται και το εκπαιδευτικό όφελος του όλου εγχειρήματος: οδηγεί τον καθένα μας, απλά, κατανοητά και περιεκτικά, στα άδυτα της επιστήμης, εγείρει τον ενθουσιασμό, τον προβληματισμό, την περιέργεια, μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η επιστημονική σκέψη και η ανακάλυψη απαιτούν όχι μόνο μεθοδικότητα, συνεργασία και επιμονή αλλά τόλμη και φαντασία και τέλος, δίνει την αίσθηση ότι η εκπαίδευση δεν είναι πάντοτε χρησιμοθηρική, ότι υπάρχουν πράγματα βαθύτερα από το άμεσο όφελος… Όπως χαρακτηριστικά τόνισε και ο Albert Einstein, «το ομορφότερο πράγμα που μπορούμε να βιώσουμε είναι το μυστηριώδες…» μέχρι τη στιγμή που «ο κόσμος θα δείχνει τόσο διαφορετικός μετά τη μάθηση της επιστήμης.» (Richard Feynman)      
          Ευχαριστούμε θερμά τους επιστήμονες του CERN για τις πολύτιμες γνώσεις που μας έδωσαν, μεταφέροντάς μας παράλληλα τον ενθουσιασμό τους για την Επιστήμη και δεσμευόμαστε, ως επιστέγασμα και ολοκλήρωση αυτής της εκπαιδευτικής προσπάθειας, για μια μελλοντική, δια ζώσης, επίσκεψη του σχολείου μας στις εγκαταστάσεις του CERN!    
     


Όπως και να΄χει, με το CERN δεν λέμε ποτέ  'αντίο' αλλά… 'εἰς τό ἐπανιδεῖν'!

Επιμέλεια:
Αναστασία Παλιάτσου
(Φιλόλογος του 1ου ΓΕΛ Φιλιππιάδας)


Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

  Η  μικρότερη έγχρωμη εικόνα στον κόσμο που μπήκε στο βιβλίο Guinness  

Επιστήμονες στην Ελβετία εκτύπωσαν τη μικρότερη έγχρωμη εικόνα στον κόσμο και έτσι κατέκτησαν μια θέση στο Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness
Πρόκειται για μια εικόνα που δείχνει σε ένα βυθό ψάρια-κλόουν να κολυμπάνε δίπλα σε θαλάσσιες ανεμώνες και έχει έκταση μόλις 0,0092 τετραγωνικών χιλιοστών (0,08 Χ 0,115 χιλιοστών) ή όσο μέγεθος έχει ένα εικονοστοιχείο (πίξελ) σε μια οθόνη έξυπνου κινητού τηλεφώνου.
Όπως είναι λογικό, αυτή την εικόνα δεν μπορεί να την δει γυμνό μάτι, αλλά χρειάζεται ειδικό μικροσκόπιο.
Όμως, σημαντικότερη και από το ρεκόρ είναι η νέα τεχνολογία νανο-εκτυπώσεων 3d NanoDrip, η οποία δεν χρησιμοποιεί παραδοσιακό μελάνι, αλλά κβαντικές κουκίδες, δηλαδή νανοσωματίδια που εκπέμπουν διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με τη συχνότητα του φωτός.
Η νέα τεχνολογία νανο-εκτύπωσης διατάσσει με εντυπωσιακή ακρίβεια τις ερυθρές, πράσινες και μπλε κβαντικές κουκίδες, αναπαράγοντας την εικόνα με ανάλυση 25.000 κουκίδων ανά ίντσα (dpi). Οι καλύτεροι συμβατικοί εκτυπωτές φθάνουν σε ανάλυση 2.400 dpi.
Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί, πέρα από εκτυπώσεις, για τη δημιουργία νανοδομών σε νέα υλικά, στα ηλεκτρονικά, στην οπτική, στη βιοτεχνολογία κ.α. Οι κβαντικές κουκίδες ήδη αξιοποιούνται στη δημιουργία τηλεοράσεων, ηλιακών μπαταριών και ηλεκτρονικών μικροσκοπίων.
Το επίτευγμα αποτελεί έργο ερευνητών του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης και της νεοφυούς εταιρείας Scrona Ltd, η οποία ανέλαβε την εμπορική αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας 3d NanoDrip.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑΣ


Στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Λευτέρης Πετρούνιας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής της Γλασκώβης. Ο έλληνας  πρωταθλητής εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμά του και συγκεντρώνοντας 15.800  βαθμούς κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους.

Ο αθλητής του Δημήτρη Ράφτη επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, μιας και όλη τη χρονιά φέτος ήταν… εντυπωσιακός, ενώ πήρε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο! Στο βάθρο ανέβηκαν επίσης δύο κινέζοι αθλητές.

Για τον 25χρονο πρωταθλητή ήταν το ιδανικό φινάλε σε μια μαγική χρονιά, αφού τον Απρίλιο είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Μονπελιέ και τον Ιούνιο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, έχοντας θριαμβεύσει σε 5 από τις 6 διοργανώσεις που
έχει δώσει μέσα στο 2015  και συνολικά σε 11 από τις 12 εμφανίσεις του, συμπεριλαμβανομένων των προκριματικών.

Οι 13 πλουσιότεροι celebrities κάτω των 25 χρονών.

  1. Taylor Swift - $ 240 εκατ. - 25 χρονών
  2. Justin Bieber - $ 200 εκατ. - 21 χρονών
  3. Miley Cyrus - $ 165 εκατ. - 23 χρονών
  4. One Direction - $ 150 εκατ. - 21-23 χρονών
  5. Kristen Stewart - $ 70 εκατ. - 25 χρονών
  6. Emma Watson - $ 60 εκατ. - 25 χρονών
  7. Ed Sheeran - $ 57 εκατ. - 24 χρονών
  8. Jennifer Lawrence - $ 50 εκατ. - 25 χρονών
  9. Taylor Lautner - $ 40 εκατ. - 23 χρονών
  10. Nick Jonas - $ 18 εκατ. - 23 χρονών
  11. Selena Gomez - $ 16 εκατ. - 23 χρονών
  12. Demi Lovato - $ 15 εκατ. - 23 χρονών
  13. Ariana Grande - $ 12 εκατ. - 22 χρονών
-Alexandra S-

ΤΟ ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ:ΠΕΚΙΝΟ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΡΕΝΟ ΑΣΤΡΑΠΗ

   Η Κίνα επεξεργάζεται σχέδια για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας που θα την συνδέει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα κινεζικών μέσων ενημέρωσης, γράφει  εφημερίδα Guardian.
Η γραμμή θα ξεκινά από τη βορειο-ανατολική Κίνα, θα διασχίζει τη Σιβηρία, θα περνά με υποθαλάσσια σήραγγα κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και θα φθάνει μέσω της Αλάσκας και του Καναδά στις ηπειρωτικές ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Beijing Times.
Η διέλευση του Βερίγγειου Πορθμού ανάμεσα στη Ρωσία και την Αλάσκα θα απαιτήσει την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους 200 χιλιομέτρων. «Αυτή τη στιγμή ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις, Η Ρωσία το σκέφτεται εδώ και καιρό», δήλωσε ο Γουάνγκ Μενγκσού, ειδικός για τους σιδηροδρόμους της Κινεζικής Ακαδημίας Μηχανικής.Το σχέδιο που ονομάζεται «Γραμμή Κίνα-Ρωσία συν Αμερική», θα καλύπτει απόσταση 13.000 χιλιομέτρων, δηλαδή η διαδρομή θα είναι κατά 3.000 χλμ. μακρύτερη από τη διαδρομή του Υπερσιβηρικού και θα καλύπτεται
σε δύο ημέρες, με ταχύτητα 350 χλμ/ώρα.
Ωστόσο, το σχέδιο αφήνει μεγάλα περιθώρια για επιφυλακτικότητα σχολιάζει το δημοσίευμα της Guardian, που επισημαίνει ότι τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν επικαλούνται απόψεις άλλων ειδικών, ενώ τίθεται το ερώτημα εάν η κινεζική κυβέρνηση έχει συζητήσει το θέμα με τη Ρωσία, τον
Καναδά ή τις ΗΠΑ.
Η υποθαλάσσια σήραγγα στον Βερίγγειο Πορθμό επισημαίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, θα αποτελεί έναν άνευ προηγουμένου άθλο μηχανικής, αφού θα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο υποθαλάσσια σήραγγα, τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη σήραγγα της Μάγχης.
Σύμφωνα με την China Daily, η Κίνα διαθέτει την τεχνογνωσία για την κατασκευή της σήραγγας και θα την χρησιμοποιήσει στην ζεύξη της επαρχίας Φουτζιάν με την Ταϊβάν. Το σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί και θα κατασκευασθεί από την Κίνα, αναφέρεται στο δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας που διευκρινίζει ότι μένει η οριστικοποίηση των λεπτομερειών.
Σύμφωνα με την Beijing Times, η σύνδεση Κίνας-ΗΠΑ είναι μόνο ένα από τα διεθνή σιδηροδρομικά σχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία. Το ένα αφορά τη γραμμή που θα ξεκινά από το Λονδίνο , θα κατευθύνεται μέσω του Παρισιού, του Βερολίνου, της Βαρσοβίας και του Κιέβου στη Μόσχα
και εκεί θα χωρίζεται σε δύο διαδρομές, που θα καταλήγουν στην Κίνα, μία μέσω του Καζκστάν και η άλλη μέσω της ανατολικής Σιβηρίας.
Το δεύτερο σχέδιο σιδηροδρομικής γραμμής θα ξεκινά από το Ουρουμτσί και μέσω του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Ιράν και της Τουρκίας θα καταλήγει στη Γερμανία.
Η τρίτη γραμμή θα ξεκινά από την πόλη Κουνμίνγκ της νοτιο-δυτικής Κίνας και θα καταλήγει στη Σιγκαπούρη.